kovo 31, 2013

VANDENS PASLAPTYS

Kodėl toks svarbus žmogui vanduo?

 Nes vanduo yra takus, gebantis perduoti informaciją elementas, nes mes patys glaudžiai susiję su vandeniu – iš jo kilo gyvybė ir mūsų kūnų didžioji dalis yra iš vandens.
 Joks organizmas negali gyventi be vandens. Vandenynuose užsimezgė gyvybė ir jie iki šiol slepia nuo mūsų daug paslapčių. 
 Žmonijos civilizacija yra labai glaudžiai susijusi su vandens elementu. Seniausios žmonių gyvenvietės kūrėsi prie upių ir ežerų, šiuolaikinių technologijų laikais pramonei irgi būtini milžiniški vandens kiekiai.

Drungnas vanduo slopina apetitą

Kai į skrandį patenka drungno vandens (30 laipsnių temperatūros), jis greičiau praneša smegenims „esu sotus“. Priežastis: ši temperatūra nesukelia smegenyse aliarmo „šalta“ arba „karšta“. Todėl galime vienu metu išgerti didesnį kiekį tik drungno vandens. Skrandis nepasiunčia signalo „stop“, todėl jį galima gerai pripildyti. Alkio pojūtis pranyksta.




Karštas vanduo išvalo organizmą


Kuo daugiau šlakų ir nuodingųjų medžiagų prisikaupę kūne, tuo vangesnė medžiagų apykaita. Kepenys, limfos sistema ir žarnynas nebedirba optimaliai. Karštas vanduo (60 laipsnių temperatūros) sukelia mažyčius raumenų judesius, į kuriuos paprastai neatkreipiame dėmesio. Taip jis padeda iš ląstelių išplauti nuodingąsias medžiagas. Šiluma paskatina atsiverti odos poras ir papildomai išskirti nuodingąsias medžiagas į išorę.

Šaltas vanduo naudoja energiją


Stiklinė šalto vandens (8 laipsnių temperatūros) trimis procentais pagreitina medžiagų apykaitą. Mokslininkai iš Solt Leik Sičio universiteto nustatė: šis efektas pasireiškia praėjus 10 minučių nuo šalto vandens išgėrimo ir trunka apie 30 minučių. Organizmui tenka pačiam susišildyti šaltą vandenį iki kūno temperatūros (36—37 laipsnių), kad ląstelės galėtų jo pasiimti ir panaudoti. Šis procesas sunaudoja nepaprastai daug energijos, sudegina dalį riebalų iš sukauptų atsargų.

Padeda ir vaisiai bei daržovės


Dalį dienos skysčių poreikio puikiausiai galima patenkinti vaisiais ir daržovėmis. Privalumas: jie suteikia papildomų fermentų ir vitaminų, reikalingų riebalams skaidyti. Jeigu vietoj sausainių, pyragaičių ir bandelių valgysite vaisius ir žalias daržoves, per savaitę galite lengvai numesti vieną du kilogramus. Geriausiai tinka: ananasai (juose yra baltymus skaidančio fermento bromelino), kiviai (tiekia daug liekninančio vitamino C), arbūzai (varo šlapimą), pomidorai (skatina virškinimo sulčių išsiskyrimą), agurkai (100 g turi tik 13 kalorijų).


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą